
✍️ سردار زنگنه
نوروز در فرهنگ کوردهافراتر از یک جشن باستانی بودەوهمیشە به فرصتی برای ابراز خواستههای مردمی در راستای آزادی و عدالت اجتماعی تبدیل شدەاست.
در حالی که ملتهای دیگر این روز را تنها بهعنوان جشنی برای شادی و آغاز فصل نو میبینند، برای ملت کُرد، نوروز چیزی فراتر از یک آیین کهن است؛ نوروز در کردستان، هم یادآور زندگی و سرسبزی است و هم نماد مبارزه، سرکوب و کشتار.
در طول تاریخ، رژیمهای سرکوبگر کوشیدهاند نوروز را از ملت کُرد بگیرند. اما این ملت، با دستانی که هر سال شعلههای آتش نوروز را برافروختهاند، نشان داده است که زنده است، که مقاومت میکند، و که آزادی، دیر یا زود، از آنِ او خواهد شد.
برگزاری جشنهای نوروزی همراه با «ئەڵپەڕگە»، مانند بسیاری از مناسک جمعی، راهی برای پیوند نسلها، بازسازی انسجام اجتماعی و تخلیه هیجانات در بستری کنترلشده است. این راهبرد اجتماعی، نهتنها جایگزینی برای خشونت و انزوا، بلکه مقاومتی نمادین در برابر ناامیدی است. مردم کوردستان و به ویژه جوانان کورد با حضور در فضاهای عمومی، بازتعریف رابطه خود با جامعه و احیای آیینهای گذشته، ثابت کردهاند که نهتنها به حاشیه رانده نشدهاند، بلکه فعالانه در شکلدهی به آینده مشارکت دارند.
کوردستان از لحاظ لهجە، فرهنگ، آیین و… جامعەای متنوع است. از آنجایی کە هیچ تلاشی در راستای بە حاشیە بردن این تنوعات و یا تحمیل یکی بر دیگری تاثیرگذار نبودە است، نوروز امسال در نقاط مختلف کوردستان متناسب با آن منطقە و رنگارنگ برگزار شد.
بە نمایش گذاشتن تنوع و رنگارنگی جامعە کوردستان مثلا در نوروز امسال، صرفا برای برجستە کردن ارزشهای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی جامعە کوردستان و بالا بردن غرور و تقویت خودباوری جامعە بود و نە برای تحقیر و یا تحمیل خود بر دیگران.
نوروز برای ملت کورد فراتر از یک جشن است و به درازای تاریخ، همواره نوروز سمبلی برای اتحاد و فرصتی برای ابراز خواسته های سیاسی و پیروزی بر ستم و آزادی بوده است.